ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY
energetikai tanúsítvány miskolc logo
Miskolc

Az energiatanúsítvány tartalma, besorolási skála és egyéb tudnivalók

Lakóingatlanok energetikai minőség szerinti megoszlása

az itthoni ingatlanok milyen enrgetikai osztályba vannak sorolva

A fenti grafikonon a 2016-ban Borsod megyében készített tanúsítványok energetikai besorolása tekinthető meg. Ettől az évtől kezdve dupla betűjelzésű skála van hatályban. Az ábra a meglévő lakásállomány energetikai színvonalát tükrözi, mivel a szakvélemények is nagyrészt meglévő ingatlanokra készülnek.

milyen energetikai minősítési szintek vannak

A besorolási skála értelmezése

1. A besorolás alapja a "közel nulla energiaigény" követelményekhez viszonyított eltérés. Meglévő épületek vizsgálata során a "BB - követelményeknek megfelelő" kategóriához viszonyítunk, és az ettől mért eltérés alapján kapja a besorolást a létesítmény. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy kiszámításra kerül az egy négyzetméterre jutó Kwh-ban mért energiafogyasztás, és kiszámításra kerül az is, hogy a követelmény szerint ez maximálisan mennyi lehetne. Ennek a két számnak a százalékos aránya adja a besorolást.

2. Ahogy láthatjuk, a tanúsítási skála nem lineáris, hanem egy speciálisan hajlított görbe. Bizonyos kategóriák között egészen kicsi az eltérés, míg más kategóriák között igen nagy, ennek a gyakorlati jelentősége az, hogy nagyobb fontosságot kell tulajdonítanunk egy "átlagost megközelítő" és egy "gyenge" lakás különbségének, mintha egy "követelményeknek megfelelő" és egy "követelményt megközelítő" eltéréséről lenne szó. A skála alsó részén egy egységnyi romlás lényegesen nagyobb valós energiafogyasztásbeli különbséget jelent.

Mennyi a tanúsítvány szubjektív tartalma?

A számítások elvégzését részletesen meghatározza a magyar jogszabály, azonban egy bizonyos szintű bizonytalanság kikerülhetetlen jellemzője a tanúsításnak. Egy háztartási eszköz minősítése során viszonylag könnyű dolguk van a mérnököknek: egyszerűen pontos műszerekkel megmérik, vagy kiszámolják az eszköz által felvett energiát. Egy épület megítélése sosem lehet ennyire egzakt, mivel szinte számtalan szempontot kell figyelembe vennünk, amelyek önmagukban is csak bizonytalan módon modellezhetők – elég csak a kivitelezési minőség változékony színvonalára gondolnunk. A megoldására megszületett egy igen részletes, sok kritériumot integráló számítási-minősítési algoritmus, ami a lehető legalacsonyabbra szorítja a bizonytalansági tényezőket.

Mit vizsgálunk a helyszíni szemle során?

Szükségünk van a lakás pontos alaprajzára, belmagasságokra és a nyílászáró méretekre. A felmérési munkát ennek elkészítésével kezdjük, eközben megtekintjük az egyes határoló szerkezeteket, ajtókat, ablakokat, falazatokat. Azonosítjuk a fűtési rendszereket, hőleadókat, hűtési/légtechnikai és melegvíz készítési rendszereket. A helyszíni szemle a szakma állásfoglalása alapján mindig szükséges, ez alól csak az újépítésű ingatlanok jelenthetnek kivételt, ha a felelős műszaki vezető nyilatkozata rendelkezésre áll.

Mitől függ, hogy melyik osztályba sorolják az ingatlanunkat?

Két fő tényező határozza meg, hogy milyen besorolást fog kapni a vizsgált egység: a lehűlő felületek kiterjedése és hőszigetelése, valamint az épületgépészeti rendszerek jellege és hatásfoka. Ha épületünkben hasznosítunk valamilyen megújuló energiaforrást (pl. napkollektor, napelem), akár több kategóriát is előrébb léphetünk a besorolási skálán.

Szükséges-e termográfiás vizsgálat a tanúsításhoz?

A szakma általános eljárásai szerint hőkamerás vizsgálatot nem végzünk a tanúsítvány készítéséhez. Erre általában csak akkor van szükség, ha valamilyen hiba forrását keressük. Az épületszerkezetek hőátbocsátási tényezője igen jól becsülhető a falazat anyaga, építési ideje és vastagsága alapján.

Energia megtakarításra irányuló javaslat a tanúsítványban

Minden tanúsítványnak tartalmazni kell egy javaslatot, amely a konkrét ingatlanra lehetséges korszerűsítéseket sorolja fel. Részletesen kifejtjük az egyes lehetőségeket, kitérve arra, hogy mely korszerűsítés mekkora átalakítási munkával valósítható meg. A lehetséges energetikai fejlesztések általában az épületgépészeti rendszereket és a határoló szerkezeteket is érintik.

szabalyozas besorolási szintekartablazattelefon
www.tanusitvany-miskolc.hu © 2013-2019 - Minden jog fenntartva