ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY
energetikai tanúsítvány miskolc logo
Miskolc

Energetikai tanúsítás és szabályozása

Energetikai tanúsítvány az adásvételi szerződésben

Minden ingatlan adásvételi szerződésének tartalmaznia kell egy pontot az alábbi tartalommal:

a) annak rögzítését, hogy e rendelet rendelkezései szerint kell-e tanúsítványt készíteni,

b) a tanúsítvány azonosító kódját, és

c) a vevő vagy bérlő nyilatkozatát arról, hogy az azonosító kód szerinti tanúsítványt vagy annak másolatát az eladótól vagy a bérbeadótól átvette.

A 176/2008-as kormányrendelet írja elő az energetikai tanúsítást az eladásra kerülő építményekre, és a fenti szövegrész szerepeltetését a szerződésekben.

A tanúsítvány szerepe a földhivatali bejegyzésben

A földhivatal munkáját szabályozó, az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény felsorolja, hogy miket kell tartalmaznia az adásvételi szerződésnek, a tulajdonjog átírásához. (Részletesebben a 32. §-t érdemes elolvasni.) Az energetikai tanúsítvány nem szerepel a listán, így a földhivatal nem ellenőrizheti és nem is kérheti azt. Azonban az elkészítés ettől függetlenül is kötelező: ha a szerződésben nem szerepel a fentebb idézett szöveg a tanúsítvány "HET" azonosító kódjával, akkor a szerződés tartalmi hiányossága jogszabályt sért.

Hiteles tanúsítvány azonosító kóddal

Az elkészült energetikai kalkulációkat fel kell tölteni az Országos Építésügyi Nyilvántartásba, ahol statisztikai célokra tárolják azt. Ha a számítás feltöltésre került, kap egy egyedi azonosító kódszámot: ez a HET azonosító. Ezt a számot kell feltüntetni az adásvételi szerződésben. Az egyedi sorszám alapján egyszerűen ellenőrizhetjük a tartalom valódiságát és a tanúsító jogosultságát a nyilvántartásban.

Pályázathoz is szükséges

A tanúsításra szükség van energetikai pályázatokhoz is. Ha a tulajdonos állami támogatásból szeretne korszerűsítést végeztetni ingatlanján, igazolnia kell, hogy a fejlesztés tényleges energiamegtakarítást eredményez. A gyakorlatban ez úgy zajlik, hogy a szakértő mérnök elvégzi az épület besorolását a jelenlegi és a tervezett állapotra is. A két számítás különbsége megmutatja az javulás pontos értékét, amelyet a pályázat elbírálói figyelmbe vesznek a döntés során. Ha Ön is részt kíván venni az Otthon Melege Programban vagy más támogatást venne igénybe, várjuk jelentkezését, és egyedi árajánlatot küldünk Önnek a munkára.

Kik végezhetik az energetikai tanúsítást?

Szakirányú mérnök végzettségű, tanúsítói jogosultsági vizsgával rendelkező személyek, akik vagy mérnöki vagy építész kamarai névjegyzékben szerepelnek. A 244/2006. (XII. 5.) szakmagyakorlásról szóló kormányrendelet pontosan leírja a kritériumokat.

Az energiatanúsítvány árának hatósági szabályozásáról

A rendelet maximális díjat határoz meg az újépítésű lakások tanúsítványának elkészítésére. Ha rendelkezésre állnak az építészeti tervek és a felelős műszaki vezető nyilatkozata, hogy az építmény a terveknek megfelelően készült el; a tanúsítási díj legfeljebb 11000 Ft+Áfa lehet. Használt ingatlanok tanúsítása egyéni díjszabás alapján történik.

Hirdetéshez kell-e energetikai tanúsítvány?

A rendelet azt íra elő, hogy Ingatlan hirdetésben fel kell tüntetni az energetikai kategóriát, amennyiben az rendelkezésre áll. Ha tehát már elkészült a tanúsítvány, akkor elvileg a hirdetésben is fel kell tüntetni azt. Ha azonban még nem készíttette el, akkor természetesen e nélkül is hirdethet.

Érvényességi idő

Az energiatanúsítvány a kiállítástól számított 10 évig érvényes, ha a rendeleti követelmények nem szigorodnak, illetve az ingatlanon nem végeznek energetikai minőséget befolyásoló átalakítást.
Elvileg egy kazáncsere vagy egy nyílászáró csere is érvénytelenné teszi a lakás zöldkártyát, de értelemszerűen csak akkor lesz újra szükség rá, ha az ingatlant újra eladják vagy bérbeadják. Ha már egyszer elkészült a kalkuláció az ingatlanra, az új állapotnak megfelelően egyszerűen javíthatók a számítások, így érdemes az eredeti tanúsítót megbízni a munkával.

szabalyozas besorolási szintekartablazattelefon
www.tanusitvany-miskolc.hu © 2013-2019 - Minden jog fenntartva